09 243 54 31 info@x-careinmotion.be

“Werken als uitzendkracht? En mij blauw betalen aan belastingen zeker?!” Of toch niet?

Je hoorde de verhalen vast wel eens: “Ja maar, mijn zus kent iemand die ook als interim gewerkt heeft, en die moest dan alles terug afgeven aan de belastingen.” Klinkt herkenbaar?

Als je “Ja” geantwoord hebt en niet zeker bent hoe het nu zit: blijf lezen!

Hoe zit dat nu met mijn netto- en brutoloon als ik werk op interimbasis?

Als je werkt als uitzendkracht heb je dezelfde rechten en plichten als een vaste werknemer in de organisatie waar je gaat werken. Dit wil zeggen dat jouw anciënniteit, jouw toeslagen en jouw verloning dezelfde zijn. Jouw brutoloon is dus exact hetzelfde als dat van iemand die in vast dienstverband werkt.

Je betaalt dus ook RSZ-bijdragen op jouw brutoloon en natuurlijk ook bedrijfsvoorheffing op jouw belastbaar loon. We nemen je nog even mee in de opbouw van een nettoloon:

Brutoloon – RSZ-bijdrage = Belastbaar loon

Belastbaar loon – Bedrijfsvoorheffing = Nettoloon

Dit wil zeggen dat je eigenlijk hetzelfde betaalt als een vaste werknemer van de organisatie waar je werkte als uitzendkracht. Het grote verschil zit hem in de bedrijfsvoorheffing.

Bedrijfsvoorheffing is een voorschot op de definitieve inkomstenbelasting. Dit wil zeggen dat als jij te weinig voorschot betaald hebt op jouw maandloon de overheid het jaar erna zal vragen om de rest van de som die je verschuldigd bent, te betalen.

Als uitzendkracht wordt er door sommige organisaties standaard het minimum aan bedrijfsvoorheffing ingehouden, namelijk 11,11%. Daarom lijkt het soms dat je als interimkracht meer verdient dan een vaste werknemer, maar eigenlijk betaal je gewoon te weinig voorschot op jouw belastingen.

11,11% is dus in veel gevallen te weinig. Daarom raadt X-Care in Motion al zijn uitzendkrachten aan om dit te verhogen, meestal naar 20 of 25% afhankelijk van de situatie. Op deze manier voorkomen we onaangename verrassingen bij het ontvangen van jouw aanslagbiljet.

Nog vragen hierover? Contacteer ons!

Terug naar blog

Relevante blog posts

Er zijn nog geen relevante blog posts

fr_FRFR